Pelan Pelan Bali

Traditionele cultuur opsnuiven kan in het dorp Tenganan aan de voet van de Gunung Agung. Penglipuran is onderdeel van dit dorp en ondertussen ook erg toeristisch. Vanuit Candidasa is het vier kilometer vier kilometer landinwaarts.

Bali Aga

De bewoners van Tenganan worden Bali Aga genoemd wat oorspronkelijke Balinezen betekent. Ze leven voor een belangrijk deel nog volgens de oude regels van het animisme, die voor de opkomst van het hindoeïsme aangehangen werden. Huwelijken buiten de eigen gemeenschap waren lange tijd verboden, de afname van het bevolkingsaantal leidde echter tot een versoepeling van de partnerkeuze.

Andere wereld

Tenganan wordt omringd door een fort. Hoewel niemand weet hoe oud de gemeenschap precies is, schatten archeologen dat het fort uit de elfde eeuw stamt. Als je het fort binnenkomt door een van de vier toegangspoorten, lijkt het alsof je een andere wereld betreed. De huisjes en paden hebben grijze steentjes, elk met exact hetzelfde patroon. Buiten de poorten ligt het regenwoud.

Grinsing

Laat je naar de bergen gidsen door een van de inwoners. Zij kennen de mooiste plekjes en kunnen je langs verscholen tempeltjes leiden. De inwoners spreken een aardig woordje Engels en hebben interessante verhalen over hun dorp. Tenganan staat ook bekend om de grinsing, een weeftechniek waarbij draden worden gebruikt waarop van tevoren al een patroon is geverfd. Ze maken schitterende sarongs, waarvan de productie maanden kan duren.

 

Bron: indonesië.nl