Pelan Pelan Bali

Bali is een Indonesisch eiland ten oosten van Java en ten westen van Lombok. Het is het westelijkste van de Kleine Soenda-eilanden. Het eiland meet 5561 km² en telt 3.216.881 inwoners (2002). Bijna 90% behoort tot de autochtone bevolking, de Balinezen, die grotendeels hindoes zijn en Balinees spreken. De hoofdstad is Denpasar. Tot 1958 was de hoofdstad Singaraja.

Het Danau Batur is het grootste meer van Bali, zeven kilometer lang en tweeenhalf kilometer breed. Het meer dankt zijn naam aan de Gunung Batur, een actieve vulkaan van 1.717 meter hoog. Het meer wordt omringd door de kratermuren van de oorspronkelijke vulkaan, de Gunung Catur.

Dreamland is een verhaal (en een strand) apart. Vele toeristen vinden de weg naar dit strand niet. Het ligt wat afgelegen en door sommige toeristen die er zijn geweest, wordt de locatie geheim gehouden. Soms is er hier en daar op internet iets over te vinden. Dit zou het mooiste strand van Bali zijn met het prachtigste water én vrijwel altijd erg rustig.

Kuta is een stad in het zuiden van Bali, Indonesië. Het is een voormalig vissersdorp. Het was een van de eerste steden op Bali met enige toeristenindustrie en als badplaats is het een van de belangrijke toeristische bestemmingen in Indonesië. Het is internationaal bekend voor zijn lange zandstrand met surfmogelijkheden, gevarieerde accommodatie, vele restaurants en bars en gemakkelijke verbinding met Bali's luchthaven Ngurah Rai.

Op de helling van de actieve vulkaan Gunung Anung ligt het grootste en belangrijkste tempelcomplex van Bali: Purah Besakih. Het complex stamt uit de 14e eeuw, maar werd in 1963 gedeeltelijk verwoest door de lavastromen die vrijkwamen bij een uitbarsting van de Gunung Agung. Het complex is inmiddels helemaal gerestaureerd en wordt bezocht door veel Balinese Hindoes. Zij halen bij Pura Besakih heilig water voor de religieuze rituelen in hun dorpen.

Langs de zuidkust van Bali zijn er vele zeetempels gebouwd. De belangrijkste daarvan is de Tanah Lot. De tempels zijn zo neergezet dat je bij helder weer vanuit de ene zeetempel de volgende zeetempel kan zien. Tanah Lot is gebouwd op een rots voor de kust en ligt vlakbij Kuta en Denpasar. Door zijn prachtige lokatie en architectuur is het een van de meest karakteristieke tempels van Bali. Volgens de legende is de tempel gebouwd in de 16e eeuw door de hindu-Javaanse priester Sanghyang Nirantha.

De Ulun Danu Bratan is een Balinesische Pura, een Hindoeïstische tempel. De tempel is gewijd aan de godin Dewi Danu, de godin van het water, meren en rivieren. De Pura Ulun Danu ligt in het noordwesten van het eiland, in een kratermeer van de Bratan-vulkaan. Dit meer speelt een belangrijke rol in de irrigatie van de omgeving.

Een sawa, of sawah, Maleis voor rijstveld, is een stuk grond, omdijkt of ommuurd door lage lemen walletjes voor het verbouwen van rijst. De velden worden, waar noodzakelijk in een heuvelachtig landschap, in terrasvorm aangelegd. Omdat rijst in het water groeit, is de waterhuishouding zeer belangrijk.

Traditionele cultuur opsnuiven kan in het dorp Tenganan aan de voet van de Gunung Agung. Penglipuran is onderdeel van dit dorp en ondertussen ook erg toeristisch. Vanuit Candidasa is het vier kilometer vier kilometer landinwaarts.

Een van de belangrijkste tempels op Bali, de Titra Empul, is gebouwd om de heilige geiser van Tampaksiring. De tempel is gebouwd in 962 na Christus tijdens de heerschappij van Sri Candrabhaya Singha Warmadewa. Desondanks is een groot gedeelte van de structuur relatief nieuw. In 1969 is de tempel compleet gerestaureerd waardoor alles er weer mooi en netjes uitziet maar het antieke gevoel ietwat is afgenomen.