Pelan Pelan Bali

Kuta is een stad in het zuiden van Bali, Indonesië. Het is een voormalig vissersdorp. Het was een van de eerste steden op Bali met enige toeristenindustrie en als badplaats is het een van de belangrijke toeristische bestemmingen in Indonesië. Het is internationaal bekend voor zijn lange zandstrand met surfmogelijkheden, gevarieerde accommodatie, vele restaurants en bars en gemakkelijke verbinding met Bali's luchthaven Ngurah Rai.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was Kuta een vissersdorpje en het toeristisch potentieel werd pas in 1936 voor het eerst gezien. Dat jaar richtte een jong koppel uit Californië hier het eerste succesvolle hotel op. Door de Tweede Wereldoorlog verdween het toerisme weer uit Kuta en het plaatsje leek tot de jaren zestig in de vergetelheid te zijn geraakt. Tien jaar later was dat al lang niet meer zo: Kuta werd de tussenstop van de hippiereiziger op de weg van India naar Australië.

Binnen een paar jaar werd het lege gebied rondom de stranden volgebouwd met accommodaties, restaurants en winkels. Toeristen die wat meer geld te besteden hadden volgden en naast de goedkope accommodaties, waar je voor een dollar per nacht terecht kon, schoten luxe bungalowhotels uit de grond. In de jaren tachtig was het duidelijk dat het rustige Kuta van vijftig jaar terug ver te zoeken was.

Vooral Australiërs domineerden de toeristenscene, maar de populariteit van Kuta zou na 12 oktober 2002 een dieptepunt bereiken. Op die avond werden door een bomaanslag in een discotheek in Kuta 202 mensen gedood, bijna de helft daarvan was Australisch en de andere grote groep bestond uit lokale Balinezen. De toeristische sector van Kuta werd door de aanslag zwaar getroffen en veel Balinezen verloren hun inkomsten door het wegblijven van toeristen. Kuta leek wel een spookstadje, maar gelukkig is het toerisme tegenwoordig weer helemaal teruggekeerd.

Winkels

Kuta komt ruim tegemoet aan de wensen van de professionele shopper. Hier vind je grote warenhuizen met een breed scala aan producten. Het grootste winkelcentrum staat bij het Kutaplein. Hier zit een Matahari warenhuis en supermarkt en een aantal kleinere speciaalzaken. Vlakbij het Kutaplein op het strand vind je de Kuta Kunstmarkt. Hier kun je allerlei traditionele houtsnijwerken, beelden, maskers, potten, schilderwerken, en sarongs kopen en door de hoge concurrentie is het makkelijk afdingen. Daarnaast vind je ook veel winkels die gespecialiseerd zijn in de verkoop van antiek en speciale kunstobjecten, voor de leek is het echter moeilijk echt van nep te onderscheiden. Richting Legian en Seminyak liggen winkelstraatjes die zich meer richten op de Westerse smaak.

Eten en dansen

Op ieder straatje in Kuta staat wel een eetgelegenheid. Chique restaurants, kleine toko's, gezellige barretjes, hippe tenten, fastfoodketens of Balinezen die een keukentje op hun rug dragen en ter plekken de lekkerste bananen bakken. Van 's ochtends tot 's avonds kun je alles krijgen waar je maar zin in hebt.

Wil je na het diner nog niet onder je klamboe duiken? Kuta heeft ook qua nachtleven voor ieder wat wils. In de barretjes en cafés kun je onder het genot van een Bintang biertje vaak luisteren naar goede live bands. Je kunt ook meedoen aan een kroegentocht. En wie echt vol in het nachtleven wil duiken, moet naar één van de discotheken in en rondom Kuta. De meest populaire discotheken vind je bij Jalan Legian, ze zijn meestal tot een uur over vier open.

Voor een culturele dans- of muziekopvoeringen kun je vaak terecht bij de grotere hotels en restaurants. Hier worden meestal de populaire barong- of legongdansen opgevoerd. Houd er wel rekening mee dat deze performances puur toeristisch zijn. Voor het echte werk moet je toch een tempelceremonie bekijken.

Strandleven 

De uitgestrekte witte stranden zijn ideaal voor zonaanbidders, waterfreaks en surfers. Tussen het strand en de grote weg zorgen palmbomen voor wat schaduw. Dekstoelen en parasollen zijn verkrijgbaar voor hotelgasten of tegen betaling. Er zijn diverse barretjes en stalletjes waar je kan eten en drinken. En tijdens het zonnen zul je regelmatig aangesproken door venters die werkelijk alles verkopen!

De hoge golven en de sterke stroming zijn ideaal voor de beginnende en de meer ervaren surfer. Voor het strand van Kuta kun je, als het niet te druk is, goed surfen op Kuta Reef. Goede spots voor gevorderden zijn Padang Padang Surf en Ulu Watu. Het is makkelijk om een plek te vinden waar je een surfboard kunt huren. Vergeet niet jezelf na een lange dag surfen ultiem te verwennen met een massage op het strand. Juni, juli en augustus zijn de beste surfmaanden op Bali.

Buurgemeenschappen 

Kuta kan overweldigend zijn en het is dan ook leuk om de nabijgelegen plekken te bezoeken. Ten noorden van Kuta ligt Legian, dit plaatsje lijkt in grote lijnen op Kuta. Er zijn veel restaurants, bars, disco's en hotelletjes langs de hoofdwegen, maar hoe verder je naar het noorden gaat, hoe rustiger het wordt. Het strand van Legian loopt over in het brede strand van Seminyak, het sjiekste gedeelte van Zuid-Bali. Ten noorden van Seminyak leiden smalle paadjes naar Canggu Beach een populair surfspot. De laatste kilometer kun je alleen lopend of per motor afleggen.

 

Bron: wikipedia.nl & indonesië.nl

You have no rights to post comments