Pelan Pelan Bali

Op de helling van de actieve vulkaan Gunung Anung ligt het grootste en belangrijkste tempelcomplex van Bali: Purah Besakih. Het complex stamt uit de 14e eeuw, maar werd in 1963 gedeeltelijk verwoest door de lavastromen die vrijkwamen bij een uitbarsting van de Gunung Agung. Het complex is inmiddels helemaal gerestaureerd en wordt bezocht door veel Balinese Hindoes. Zij halen bij Pura Besakih heilig water voor de religieuze rituelen in hun dorpen.

Hindoeïstische processie

Vanaf het tempelcomplex heb je een prachtig uitzicht over de kustlijn van Bali. En als je geluk hebt, zie je een Hindoeïstische processie langskomen. Hindoes in kleurige gewaden brengen dan offers van bloemen en eten aan hun goden. Ook voor niet zo spiritueel ingestelde reizigers is dit een indrukwekkend gezicht.

23 tempels

Purah Besakih bestaat uit 23 tempels van verschillende afmetingen. Ze liggen verspreid over de gehele helling van de Gunung Agung. De grootste en belangrijkste tempel is de Pura Penataran Agung. Deze tempel is gebouwd op zes terrassen. Trappen op de helling bieden toegang tot het eerste niveau van de tempel. De ingang wordt gemarkeerd door twee vleugelvormige pilaren, een traditioneel gespleten poort. Achter deze poort bevindt zich een binnenplaats, via welke de overige niveaus van de tempel kunnen worden bereikt. Helaas mogen alleen Hindoes de Pura Penantaran Agung binnen. Maar andere tempels in de Purah Besakih zijn wel toegankelijk voor toeristen.

Sarong

Het is verplicht om een sarong te dragen zodat men bedekt genoeg gekleed is. Daarnaast wordt het dragen van een selendang ook op prijs gesteld.

Tip

kijk in die tempels rond en fantaseer over hoe mooi de mysterieuze Pura Penataran Agung dan wel niet moet zijn… of bekeer je tot het Hindoeïsme ;-) 

 

Bron: indonesië.nl

You have no rights to post comments